Πολιτιστικά Δρώμενα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου!
Μια Διεθνής πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου!
Μια τεράστια, μια συντονισμένη και εξαιρετικά σχεδιασμένη προσπάθεια, με άρτια υλοποίηση και με εμπνευσμένο όραμα εξωστρέφειας και αλλαγής σελίδας των νησιών της Περιφέρειας.
Με εκκίνηση τον Αύγουστο του 2022 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε μια σειρά δράσεων διευρυμένου χαρακτήρα και δυναμικής, Διεθνούς εμβέλειας με υψηλού επιπέδου διαλέξεις, ημερίδες, βραδιές πολιτισμού, τέχνης και λόγου, αναδρομών αλλά και σύγχρονων προκλήσεων, απονομών τιμής σε προσωπικότητες με παγκόσμιο αποτύπωμα, συναυλίες, μουσικές βραδιές, εκθέσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία.
Από την εκκίνηση μέχρι σήμερα, από όλες αυτές τις πολύπλευρες δράσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δημιουργήθηκε για κάθε χρονιά, ένα ισχυρό αποτύπωμα έμπνευσης, διανόησης και πολιτιστικής ανάτασης που μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι όχι μόνο πέτυχε η Περιφέρεια τον στόχο της για εξωστρέφεια, αλλά και δημιούργησε μια τροχιά υπέρβασης προσφέροντας στην Ελλάδα μια μοναδικής αξίας ταυτότητα με πολιτιστικό πυρήνα και ισχυρές προεκτάσεις στους κυρίαρχους άξονες της επιχειρηματικής, της πολιτικής, της θεσμικής, της επιστημονικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Όμως ποιο είναι το πρόσωπο που μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε αυτή την πολύτιμη αξία εξωστρέφειας για την Ελλάδα;
Η πρώτη απάντηση θα δοθεί από μια εξαιρετική δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, που δόθηκε στην τελευταία διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα στη Λέσβο, στις 19 Οκτωβρίου 2024, με θέμα την ενίσχυση των Πολιτιστικών, Εμπορικών και Τουριστικών Δεσμών μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας:
“Άφησα τελευταίο και με αφορμή το τέλος των φετινών εκδηλώσεων εξωστρέφειας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον άνθρωπο που εργάζεται καθημερινά νυχθημερόν για να διοργανώσει και να φέρει εις πέρας όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Και τα Φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο που είχαν φέτος τεράστια απήχηση αλλά και αυτές τις εκδηλώσεις που έχουν την σφραγίδα της συζύγου μου Δήμητρας, την οποία ευχαριστώ για την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη στην προσπάθεια για εξωστρέφεια που κάνει η Περιφερειακή Αρχή».
Η δεύτερη απάντηση θα δοθεί σήμερα, εδώ, σε μια τιμητική συνέντευξη της ίδιας της προσωπικότητας που σχεδιάζει, υλοποιεί, δημιουργεί αυτή την εμπνευσμένη αξία με τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Πολιτικού Μηχανικού κας Δήμητρας Μουτζούρη – Φιλιπποπούλου, της Σιδηράς Κυρίας των Πολιτιστικών Δρώμενων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η συνέντευξη δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024, στην Κέλλυ Μαυρομάτη για το Λεύκωμα – Περιοδικό Diamond Pages.
DP: Κυρία Μουτζούρη!
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η σημερινή συνέντευξη που έχει σαν στόχο να γνωρίσουμε το “Πρόσωπο” των Πολιτιστικών Δρώμενων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αλήθεια πως ξεκίνησε αυτό το project εξωστρέφειας για την Περιφέρεια;
ΔΜ: Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και για τα καλά σας λόγια, τα οποία μου δίνουν ιδιαίτερη χαρά. Ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρήσαμε ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη διάρκεια της θητείας του Κωνσταντίνου Μουτζούρη είναι να καθιερώσουμε ένα Φεστιβάλ. Έτσι ξεκινήσαμε με το Φεστιβάλ Χίου και με το στόχο ότι θα καταφέρει να αποτελέσει πόλο έλξης προσωπικοτήτων με Διεθνή εμβέλεια συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τον «πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες» και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις παραδόσεις του πανέμορφου αυτού νησιού. Ως εκκίνηση επιλέξαμε το “Μεσαιωνικό Φεστιβάλ” στη Χίο δεδομένου ότι τα τοπία τα Μεσαιωνικά της Χίου είναι ανυπέρβλητα. Έτσι με έμπνευση και απόλυτη αφοσίωση σε αυτό που ξεκινούσαμε διοργανώσαμε τον Αύγουστο του 2022 το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου με διαπρεπέστατους Καλλιτέχνες και Λογίους.
DP: Αυτή η εκκίνηση με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου τον Αύγουστο του 2022 είχε μια τεράστια επιτυχία, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο στην έναρξη κάποιας δράσης ή ενός καινούργιου concept. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
ΔΜ: Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου το οποίο στη συνέχεια λόγω της ευρύτητας και του περιεχομένου του συνέχισε ως Φεστιβάλ Χίου – THE CHIOS FESTIVAL, σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για το νησί, αναδεικνύοντας και το σύγχρονο πρόσωπο του. Γιατί η σημερινή Χίος δεν είναι μόνο το ένδοξο και μαρτυρικό παρελθόν της, η ναυτιλία και η μαστίχα. Είναι όλα αυτά μαζί και πολλά ακόμη. Είναι η μοναδική διάχυτη «ενέργεια» αυτού του ευλογημένου τόπου και η δύναμη της δημιουργίας που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο διάβα των αιώνων, κι ας αλλάζει μορφή και αφήγημα.
DP: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας για εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα του Φεστιβάλ Χίου του οποίου οι δράσεις και η φήμη ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και δημιούργησαν μια Διεθνή επιτυχία με Πολιτιστικό πυρήνα;
ΔΜ: Από όσο γνωρίζω, το Φεστιβάλ Χίου πιθανώς είναι το μοναδικό Φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει διαλέξεις υψηλού επιπέδου, πολιτιστικές αναδρομές, παρουσιάσεις σύγχρονων θεμάτων, παραστατικές τέχνες, μουσικές δράσεις, εκθέσεις, εναλλακτικές δραστηριότητες, ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, οικογενειακή και φιλική ατμόσφαιρα, δημιουργική συνεύρεση ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης, των Επιστημών και των Επιχειρήσεων. Το Φεστιβάλ σηματοδοτεί μάλιστα έναν παραπάνω λόγο να έρθει κανείς στη Χίο, ώστε να γνωρίσει από κοντά σημαντικές προσωπικότητες, να βιώσει έμπνευση και εμπειρίες και φυσικά να περάσει όμορφα. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το Φεστιβάλ Χίου μετά από τα τρία χρόνια διοργάνωσής του είναι ένα “υβριδικό” είδος Φεστιβάλ.
DP: Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την Ελλάδα η φήμη του Φεστιβάλ Χίου καθώς επί τρία χρόνια υψηλοί προσκεκλημένοι, προσωπικότητες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, δίνουν το παρών ως Ομιλητές. Πως καταφέρνετε σε μόλις τρία χρόνια διοργάνωσης να προσελκύετε αυτές τις προσωπικότητες;
ΔΜ: Η εξωστρέφεια που αναπτύσσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά τη μεταναστευτική κρίση σε έναν σπουδαίο τόπο όπως η Χίος είναι σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης το ευρύ δίκτυο των γνωριμιών του Περιφερειάρχη και πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη στον πνευματικό κόσμο της χώρας, αλλά και η επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων εξασφαλίζουν αυτό το αποτέλεσμα.
Την αγάπη μας για την Ελλάδα και για κάθε δράση που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για να ενισχύει την Πολιτιστική και εν γένει αξία της, σε πλαίσιο που έχει σχέση με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της, αντιλαμβανόμαστε ότι οι προσωπικότητες από την χώρα μας τα καταλαβαίνουν, τα ασπάζονται και ανταποκρίνονται με προθυμία στο κάλεσμα μας. Ειδικοί χειρισμοί με αντίστοιχη προσπάθεια και ανάλογο σχεδιασμό ώστε να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, απαιτούνται για την προσέλευση Διεθνών Ομιλητών.
DP: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ποιο είναι το μυστικό για την επίτευξη προσέλκυσης Διεθνών προσωπικοτήτων ως Ομιλητών και παραγόντων των Πολιτιστικών Δρώμενων της Περιφέρειας; Σας αναφέρουμε κάποια ονόματα τα οποία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, όπως ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, ο φιλέλληνας ιστορικός καθηγητής του Kings College Roderick Beaton, ο Λόρδος of St. Andrews George Windsor, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. V.Poriazov, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi, η Α.Ε. ο Πρέσβης του Η.Β. στην Αθήνα Matthew Lodge, ο Regius Professor of Greek του Πανεπιστημίου Cambridge Tim Whitmarsh, η ιστορικός και παραγωγός του BBC Bettany Hughes, η διάσημη συγγραφέας Victoria Hislop, ο Ambassador of the Great Green Wall Tabi Joba, η Παραολυμπιονίκης και Director of Sustainability at the World Sailing Alexandra Rickham;
ΔΜ: Η Ελλάδα έχει μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά που αν την αγκαλιάσεις και την μοιραστείς με αγάπη, σεβασμό, όραμα, έμπνευση, η “αποστολή” μπορεί να μην είναι εύκολη αλλά σίγουρα έχει τόσο μεγάλο νόημα και αξία που οι αποδέκτες του καλέσματος της συμμετοχής στα Πολιτιστικά Δρώμενα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανταποκρίνονται με τόση θέρμη που η υλοποίηση του σχεδιασμού μας αποδεικνύεται όχι μόνο εφικτή αλλά και επιτυχής. Είναι τόσο δυνατή η αγάπη για την Ελλάδα και ειδικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόσο του Κωνσταντίνου Μουτζούρη όσο και η δική μου, που οι προσωπικότητες με τις οποίες μοιραζόμαστε το όραμά μας “δένονται” μαζί του και το ασπάζονται με ένα τρόπο που μας γεμίζει με περηφάνια, μας συγκινεί τόσο πολύ και μας δίνει απίστευτη ώθηση στο έργο μας.
DP: Φέτος το 3ο Φεστιβάλ Χίου εκτός από την παρουσία Παγκοσμίου κύρους Ομιλητών στις ανεκτίμητες βραδιές Πολιτισμού στο Casteli, οι οποίες έχουν γίνει πλέον Διεθνής θεσμός, φιλοξένησε και την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, σε μια αξέχαστη θεματική βραδιά. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας το γεγονός αυτό;
ΔΜ: Στο 3ο Φεστιβάλ Χίου που έλαβε χώρα από 28 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2024, αποφασίσαμε να εντάξουμε κατόπιν προσεκτικής έρευνας μια ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή. Από την πρώτη στιγμή που μοιραστήκαμε την σκέψη μας αυτή με την Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο αισθανθήκαμε αφενός την πεποίθηση του για την ανάγκη να συζητηθούν οι προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και αφετέρου την θετικότατη ανταπόκρισή του να παραστεί. Έτσι οδηγηθήκαμε με μια αξιόλογη ώθηση σε ένα διευρυμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο εν γένει περιεχόμενο του 3ου Φεστιβάλ Χίου. Με μεγάλη μας χαρά και τιμή εισπράξαμε την άμεση ανταπόκριση να συμμετάσχουν σημαντικά πρόσωπα μαζί με τον τιμώμενο ομιλητή την Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, των οποίων οι θέσεις και οι απόψεις είχαν τεράστια συμβολή όχι μόνο στην δράση της ημερίδας αλλά και για την επόμενη μέρα. Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην ημερίδα της 6ης Σεπτεμβρίου 2024 προσωπικότητες όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, του οποίου η ομιλία είχε θέμα «Το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπροστά στην σύγχρονη πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης». Εξίσου σημαντικές και με ουσιαστικό λόγο και αξία ήταν και οι ομιλίες των Ιωάννη Σπανολιού, Προέδρου του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», Γιώργου Κρεμλή, Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομία και Κλίματος, Τώνιας Μοροπούλου, Ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Αντιπροέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ιωάννη Φαράκλα, δημοσιογράφου, ειδικού σε ναυτιλιακά θέματα, μέλος Δ.Σ. Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου, Alexandra Rikcham, Παραολυμπιονίκη, Director of Sustainability at the World Sailing, Σταμάτη Κριμιζή, Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθώ επισταμένως στο πολύτιμο αποτύπωμα που άφησε στην ημερίδα του 3ου Φεστιβάλ Χίου η Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος με την φωτισμένη ομιλία του αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και τόνισε ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνέπεια και προέκτασις όλων όσων εν τη Εκκλησία, ολόκληρος η ζωή της οποίας έχει οικολογικήν υφήν και αναφοράν. Η εκκλησιαστική ζωή είναι «εφηρμοσμένη οικολογία», ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
DP: Φέτος για πρώτη χρονιά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε το Φεστιβάλ Σαπφούς μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας και αυτό το όραμα. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι και για αυτή τη δράση έχετε πολλά σκεφτεί;
ΔΜ: Το Φεστιβάλ Σαπφούς πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας, στη Λέσβο και συγκεκριμένα 20 με 22 Ιουνίου του 2024. Με αποφασιστικότητα και πρωτοπορία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε δυναμικά στον στόχο της για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εδραίωση ενός Θεσμού με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Το SAPPHO LESVOS FESTIVAL, εκτός από το να αναδείξει την εμβληματική προσωπικότητα και το έργο της Σαπφούς, φιλοδοξεί να φωτίσει τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παράλληλα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να τονίσει όλα τα μηνύματα που αφορούν στην αποδοχή και την συμπερίληψη, με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν έχουν στεγανά. Αξιοποιώντας την μοναδικότητα των προορισμών της πανέμορφης Λέσβου, το SAPPHO LESVOS FESTIVAL για τρεις συνεχόμενες ημέρες προήγαγε μηνύματα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης με διττό στόχο: την άρτια καλλιτεχνική διοργάνωση που άλλαξε τα δεδομένα εξωστρέφειας της Λέσβου και ταυτόχρονα την πανελλήνια αλλά και διεθνή προβολή της μέσα από υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες από ακαδημαϊκούς με επίκεντρο την Σαπφώ και το έργο της αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.
DP: Εκτός από τα Φεστιβάλ μεγάλο αντίκτυπο έχουν δημιουργήσει και δυο εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν σαν στόχο να αναδείξουν το Φεστιβάλ Χίου – THE CHIOS FESTIVAL και το Φεστιβάλ Μυτιλήνης – SAPPHO LESVOS FESTIVAL. H δημοσιότητα αυτών των εκδηλώσεων και η δημοφιλία τους τις τοποθετούν ως γεγονότα όχι απλά σαν εκδηλώσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Που οφείλεται αυτό;
ΔΜ: Για μια ακόμα φορά θέλω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια, όμως θα πρέπει να σας πω ότι όταν έχεις όραμα το οποίο καλείσαι να υλοποιήσεις με ένα συνεπή και εμπνευστικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας “ιερής” αποστολής, δημιουργείται μια αλληλουχία πραγμάτων και γεγονότων των οποίων η δυναμική έχει έναν πολλαπλασιαστή με αξία διαχρονικής δημιουργίας. Η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων στηρίχθηκε στην αγάπη και στην πίστη να μοιραστούμε το όραμά μας, φυσικά και στην σοβαρότητα με την οποία το κάνουμε, με προσωπικότητες Διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίες μας τιμούν με την παρουσία τους αλλά και με την υποστήριξή τους θέτοντας εαυτούς ως κινητήριες δυνάμεις των δράσεών μας. Θυμάμαι τον Ιούλιο του 2023 με πόσο μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμό προσήλθαν όλοι στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Athens Marriott στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Χίου. Τότε τα “προικιά” μας ήταν μόνο η επιτυχία μιας χρονιάς, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χίου τον Αύγουστο του 2022, η οποία όμως βρήκε τόση μεγάλη ανταπόκριση που ένα χρόνο μετά στην εκδήλωση της 10ης Ιουλίου 2023 πάνω από διακόσιες προσωπικότητες έδωσαν το παρών, περιμένοντας να ακούσουν με ανυπομονησία τις δράσεις που είχαμε σχεδιάσει για το 2ο Φεστιβάλ Χίου. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις των Φεστιβάλ σαν ομιλητές αλλά και ως παράγοντες υποστήριξης. Ειδικά για την εκδήλωση του Λονδίνου, στις 24 Απριλίου 2024, η οποία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου είχε σαν στόχο την προώθηση και την προβολή των νησιών της, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτα, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννη Τσαούση, τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κούρο, τον George Philip Nicholas Windsor, Earl of St Andrews, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Bolton, την συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, την Εύα Νάθενα, τον Λάκη Λαζόπουλο και τοThe Hellenic Centre στο Λονδίνο που μας φιλοξένησε. Η εκδήλωση στο Λονδίνο όπως αντιλαμβάνεστε είχε δυσκολίες λόγω της διοργάνωσης σε μια άλλη χώρα, οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν λόγω της θερμής ανταπόκρισης και της εξαιρετικής επιτυχίας, με την τιμητική παρουσία τριακοσίων και πλέον σημαντικών προσώπων. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι αυτά τα πρόσωπα μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και ενθουσιασμό που όχι μόνο μας συγκίνησαν αλλά και μας έδωσαν μεγάλη δύναμη για τη συνέχεια του έργου μας γνωρίζοντας ότι έχουμε δημιουργήσει μια πρωτοβουλία με υψηλή απήχηση εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή ενός διεθνούς community το οποίο μας εμπιστεύεται και μας ακολουθεί λειτουργώντας ως Πρεσβευτές μας.
DP: Πολύ πρόσφατα έλαβε χώρα ένα διήμερο δράσεων στην Λέσβο, συγκεκριμένα 18-19 Οκτωβρίου 2024, το οποίο συζητήθηκε εξαιρετικά θετικά ως μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τεράστια απήχηση κυρίως λόγω της προσέλευσης και βράβευσης του Τούρκου Επιχειρηματία και Φιλέλληνα Rahmı Koç. Είναι όντως άξιο λόγου πως ενάμιση μήνα μετά, την τιμητική παρουσία της Α.Θ. Παναγιότης Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Φεστιβάλ Χίου, ακολούθησε σε εκδήλωση σας η παρουσία του ισχυρού Rahmı Koç. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τη σύλληψη και την υλοποίηση και αυτής της δράσης;
ΔΜ: Το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου 2024, με κύριο γεγονός την απονομή τιμής στον πρώην Πρόεδρο του Τούρκο Ελληνικού Επιμελητηρίου επιχειρηματία Ραχμί Κότς για την συμβολή του στην ενίσχυση των πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δεσμών μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας, είναι και πάλι το επιστέγασμα της τεράστιας προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής για εξωστρέφεια και ανάδειξης των νησιών μας. Η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο έχει μπει στα «σπίτια», συζητιέται και εικόνες από τις ομορφιές τους κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, της Τουρκίας και όχι μόνο. Αυτή την Λέσβο και αυτό το Βόρειο Αιγαίο θέλουμε. Της ευημερίας και της ανάπτυξης και βλέπουμε μόνο μπροστά πλέον. Η δράση αυτή εξελίχθηκε σε ένα διήμερο επιχειρηματικής και πολιτιστικής μυσταγωγίας, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο των νησιών μας σε όλους τους τομείς και με προσκεκλημένους σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί μέσα σε δύο μέρες προσφέραμε στους παρευρισκόμενους με κύριο γεγονός την απονομή τιμής στο Rahmi Koc, σημαντικές ομιλίες που προηγήθηκαν της απονομής τιμής την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια ημερίδα στο Επιμελητήριο Λέσβου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς και μια συναυλία στο Μουσείο Βρανά την ίδια μέρα με ύμνους και ερμηνείες που θα μείνουν αξέχαστες σε όλους μας των αγαπημένων και Διεθνώς αναγνωρισμένων Χριστίνα Πουλίτση και Ευανθία Ρεμπούτσικα.
DP: Όπως αντιλαμβάνεστε η σημερινή μας συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς είστε μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων οι οποίες αν και έχουν διαφορετικό προφίλ εσείς με ένα μαγικό τρόπο τις “δένετε” με μια μοναδική ενορχήστρωση, επιτυγχάνοντας κάθε φορά ένα άριστο αποτέλεσμα. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο αξιόλογο έργο σας το οποίο αναδεικνύει με έμπνευση και όραμα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και την Ελλάδα Διεθνώς.
ΔΜ: Εγώ σας ευχαριστώ για τα ζεστά λόγια σας και για την δυνατότητα να μοιραστώ την αγάπη και την αφοσίωσή μου στο έργο των Πολιτιστικών Δρώμενων Βορείου Αιγαίου, το οποίο υπηρετώ ως μια υψηλή “αποστολή” μεγάλης ευθύνης που έχει σαν στόχο να συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο “ο πολιτισμός του αύριο με την αύρα του χθες”.