
Στο εμβληματικό Αρχοντικό Castelli στον Κάμπο της Χίου, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν δύο βραδιές αφιερωμένες στον Ελληνικό Πολιτισμό, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη συγκίνηση και πνευματική ανάταση.
Το περιβόλι του αρχοντικού και η ιστορική έπαυλη γέμισαν από κόσμο, ο οποίος παρακολούθησε με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης τις ομιλίες και τις εκδηλώσεις που ετοίμασαν οι διοργανωτές. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μίλησαν για τη Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της, προσφέροντας μοναδικές στιγμές έμπνευσης και αναστοχασμού.
Η πρώτη βραδιά, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής στον Νικόλαο Βαφειά για την πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν προσωπικότητες όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής.
Ξεχωριστή ήταν η ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ και ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, ο οποίος μίλησε για τη «Συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Εντυπωσιακή ήταν και η παρέμβαση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Ζύμνη, ο οποίος συγκίνησε το κοινό μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις από το χωριό του, τον Αϊ Γιώργη Συκούσης, και τον φίλο του Νίκο Βαφειά.
Ο Μιχάλης Μόσχος, φιλόλογος και ιστορικός, αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και τη συμβολή της στις αναστηλώσεις ιστορικών ναών, όπως του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου. Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου, ακολουθούμενη από μια συγκινητική ομιλία του Γεώργιου-Στυλιανού Πρεβελάκη, ομότιμου καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, για την ιστορικογεωγραφική οντότητα του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν μουσικό επίλογο από πιάνο και άρπα.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη, για το 40ετές επιστημονικό του έργο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Α.Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.

Ο Νίκος Σηφουνάκης ανέλυσε τη σημασία του 40ετούς έργου του καθηγητή Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος ο καθηγητής συγκίνησε το κοινό με την ομιλία του για τη «Συνένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφερόμενος στην ιστορική και πολιτισμική τους σημασία και την προσμονή της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση, παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας, μίλησε για τη συμβολή της Ιαπωνίας στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή, προσφέροντας μια σπάνια αφήγηση ιστορικών γεγονότων που ξύπνησαν έντονες συγκινήσεις. Στη συνέχεια, διάβασε μια ανέκδοτη επιστολή μιας Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα, που περιέγραφε το δράμα του νησιού και αναδείκνυε τη σημασία του Φιλελληνικού Κινήματος.
Οι δύο αυτές βραδιές στον Κάμπο της Χίου δεν αποτέλεσαν απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός, αλλά μια υπενθύμιση της αξίας της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και της σημασίας της διατήρησής τους για τις μελλοντικές γενιές.