Tο 3ο φεστιβάλ που φέτος έλαβε χώρα από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, απέδειξε πως χρόνο με το χρόνο δυναμώνει, ενσωματώνεται όλο και πιο δημιουργικά στο νησί, και εξελίσσεται σε ένα θεσμό που αγκαλιάζεται με θέρμη τόσο από τους κατοίκους του νησιού, όσο και από τους υψηλούς προσκεκλημένους που κοινωνούν την τέχνη και τον πολιτισμό τους σ΄αυτόν το μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας τόπο.
Με το αυγουστιάτικο φεγγάρι να φωτίζει τις πορτοκαλιές και με τις μυρωδιές από το περιβόλι του αρχοντικού Castelli, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε δύο ξεχωριστές βραδιές πολιτισμού, έλαβαν χώρα, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου.
Ο κόσμος που πλημμύρισε την ιστορική ενετική έπαυλη, άκουσε με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης τα όσα ειπώθηκαν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές για τον εφοπλιστή Νικόλαο Βαφειά και τον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη, οι οποία βραβεύτηκαν για το έργο τους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στην πρώτη βραδιά (Παρασκευή) ήταν αφιερωμένη στον πρωτοπόρο της ναυτιλίας Ν. Βαφειά, για τη συμβολή του στον κλάδο, στην κοινωνία και τον πολιτισμό, αφού μεταξύ άλλων, με τη αεικίνητη σύζυγό του Νινέτα Βαφειά, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο νησί, με την αναστήλωση των ιστορικών Ιερών Ναών του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου, και του αρχοντικού, Casteli ένα υπέροχο δείγμα του οικιστικού πολιτισμού του Κάμπου της Χίου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Η βραδιά φιλοξένησε επίσης εξέχουσες προσωπικότητες όπως τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη, ομότιμο καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη ΕΚΠΑ, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για τη γεωπολιτική σημασία του Αιγαίου και τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό αντίστοιχα.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου η εκδήλωση απόδοσης τιμής στον Νίκο Σταμπολίδη για το 40ετές επιστημονικό του έργο, συνοδεύτηκε από την καθηλωτική παρουσίαση του ίδιου, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρουσία του Βρετανού Πρέσβη, με την παράθεση ιστορικών στοιχείων που συνδέονται με την «βίαιη και καταστροφική» αρπαγή και κλοπή τους από την Ελλάδα, η οποία έκλεισε με την αισιοδοξία για την επιστροφής τους στον φυσικό τους χώρο.
Η δεύτερη βραδιά τίμησε τον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη, για το 40ετές επιστημονικό του έργο. Η παρουσίασή του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα καθήλωσε το κοινό, ενώ η παρουσία του Βρετανού Πρέσβη προσέδωσε ιδιαίτερο βάρος στην στιγμή.
Η μοναδική Μιμή Ντενίση, παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας Ito Coichi, ανέδειξε τη συμβολή της Ιαπωνίας στη διάσωση κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή, ενώ η ανάγνωση μιας ανέκδοτης επιστολής Χιώτισσας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τις ιστορικές δοκιμασίες του νησιού.
Το Φεστιβάλ της Χίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο του ολοκαίνουργιου «Pearl Island Chios Hotel» με την ημερίδα αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και την τιμητική συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Εναλλακτικές δράσεις
Το 3ο Φεστιβάλ Χίου αποδείχθηκε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης, αντάξιο της πλούσιας κληρονομιάς του νησιού. Καθώς οι μέρες του φεστιβάλ ξετυλίγονταν, η Χίος αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ως ένας τόπος όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται, δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό καλειδοσκόπιο στην καρδιά του Αιγαίου.
Αξιοποιώντας ταυτόχρονα μερικά από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, στο Φεστιβάλ γευτήκαμε την περίφημη φασολάδα με πορτοκάλι του σεφ Γιάννης Λινός, άλλοι έκαναν ποδηλατάδα ανάμεσα στα αρχοντικά του Κάμπου με τον σύλλογο ποδηλατών Χίου, κι άλλοι ακολουθήσαμε με τον ιστοριοδίφη Γιώργο Μισσετζή σε μια σύντομη βόλτα που ξεκίνησε από την Εκκλησία της Παναγιάς Συριώτισσας, κι έκανε στάσεις στο Αρχοντικό Ριζικό και στο Κτήμα Σκυλίτση στον Κάμπο. Οσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις απόλαυσαν τη συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου, την προβολή της ταινίας «Φόνισσα» παρουσία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, της Εύας Νάθενα, αλλά και τη βραδιά όπερας με την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, καθώς και την βραδιά στο Λωβοκομείο (το Λεπροκομείο) Χίου με τη συμμετοχή και της συγγραφέως Victoria Hislop.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η έκθεση της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικού Καλλιόπης Λεμού, στο Χαμιδιέ Τζαμί στο Κάστρο Χίου, με τίτλο «Θάλασσα Απέραντη Μυστικά και Φανερά».