Το μοναδικό Αρχοντικό Castelli, στον Κάμπο της Χίου, που αναπαλαιώθηκε χάρη στη φροντίδα του ζεύγους Νίκου και Νινέττας Βαφειά, φιλοξένησε δύο μοναδικές βραδιές αφιερωμένες στον Ελληνικό Πολιτισμό, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου.
Το μυροβόλο περιβόλι και η ιστορική έπαυλη πλημμύρισαν από κόσμο που άκουσε με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης τα όσα ειπωθήκαν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές για την Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της .
Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον εφοπλιστή Νίκο Βαφειά για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.Unmute
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμό απεύθυνε o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής .
Ακολούθησε ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη ΕΚΠΑ, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας με θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης, συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το χωριό του τον Αϊ Γιώργη Συκούση και τον φίλο του Νίκο Βαφειά μέσα από προσωπικά βιώματα και ιστορίες του παρελθόντος που από κοινού ζήσανε.
Ο φιλόλογος και ιστορικός Μιχάλης Μόσχος αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και στη συμβολή της στο έργο των αναστηλώσεων των ιστορικών Ιερών Ναών του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου .
Σε κλίμα συγκίνησης , ακολούθησε η βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου .
Τέλος ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αναφέρθηκε στην ύπαρξη της ιστορικογεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Ακολούθησε μουσικός επίλογος με πιάνο και άρπα, με την Νινέττα Βαφειά στο πιάνο να καταχειροκροτείται.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου στον ίδιο χώρο, το Castelli φιλοξένησε μια εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως κ. Νίκος Σταμπολίδης, για το επιστημονικό του έργο τα 40 τελευταία χρόνια. .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, αλλά και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μίλησε για το σημαντικότατο έργο του κ. Νίκου Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στα γλυπτά του Παρθενώνα.
Στην ομιλία του παρουσία του Βρετανού Πρέσβη, μίλησε για τη ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ αναφερόμενος σ΄ όλα τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την «βίαιη και καταστροφική» αρπαγή και φυγή τους από την Ελλάδα, αλλά και στην προσμονή της επιστροφής και αναστήλωσής τους στον φυσικό τους χώρο.
Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ιαπωνίας και στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή μιας και το πρώτο πλοίο που έσπευσε να βοηθήσει ήταν Ιαπωνικό .
Στη συνέχεια διάβασε με το δικό της μοναδικό τρόπο φέρνοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που την παρακολουθούσε, ανέκδοτη επιστολή με αποδέκτη Ευρωπαία αριστοκράτισσα, μιας Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα, στην οποία περιγραφόταν το ανείπωτο δράμα που έζησε το ιστορικό νησί, με αφορμή να γίνει έτσι γνωστή η Γενοκτονία και να ξεκινήσει και πριν από τον Delacroix ακόμα το Φιλελληνικό Κίνημα.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας.