Με ένα τριήμερο φεστιβάλ, με διαλέξεις για το έργο της, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα , η Λέσβος για πρώτη φορά μίλησε για τη μεγάλη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, γενέτειρα της οποίας ήταν η Ερεσός της Λέσβου.
Ένα φεστιβάλ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σκοπεύει να καθιερώσει , με όραμα να γίνει γνωστό το σπουδαίο έργο της ποιήτριας που υμνήθηκε στην αρχαιότητα για την ποίησή της, ενώ αιώνες αργότερα το μεγαλύτερο μέρος του έργου της καταστράφηκε γιατί μιλούσε με απλότητα για τον απόλυτο έρωτα και την αγνή αγάπη για τα πάντα.
Η ποίηση της Σαπφούς διδάσκεται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και είναι ίσως η μόνη ποιήτρια που η σεξουαλικότητά της συζητήθηκε περισσότερο από το έργο της. Το φεστιβάλ επιδιώκει να κάνει γνωστό το έργο της Σαπφούς και ολοκληρώνεται σήμερα με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο κάτω Κάστρο Μυτιλήνης και στις Αποθήκες Σαπλιτζά.
Στις 8:00 το βράδυ , στις Αποθήκες Σαπλιτζά, η διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn θα πραγματοποιήσει κατά τη δύση του ηλίου ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο που το εμπνεύστηκε από την ποιήτρια Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου, με τον τίτλο «Hesperus- The lost Child». Η μουσική σύνθεση είναι της Zowa.
Ακολούθως στις 20:30 στον ίδιο χώρο ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ζήσης Ρούμπος παίζουν επί σκηνής και αυτοσχεδιάζουν μιλώντας για την μαμά, τον μπαμπά και την οικογένεια σε ένα stand-up comedy, που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία, με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα κι ένας πατέρας».
Xθες στι Ιερό των Μέσσων παρουσιάστηκε το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου ένα θεατρικό αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ, με κείμενα εμπνευσμένα από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια και σαν προορισμό.