Αν και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται την Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την Ευρώπη, με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία να βρίσκονται στις κορυφαίες αγορές, αυτό δεν ισχύει για όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνουν αυξανόμενη τουριστική κίνηση από τη γειτονική Τουρκία. “Η φετινή χρονιά θα κλείσει με διπλασιασμό των Τούρκων επισκεπτών για την Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, από 70 χιλιάδες που ήταν πέρυσι, φέτος θα ανέλθουν σε 140 χιλιάδες, που σημαίνει ότι διπλασιάστηκαν”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Λέσβο με επίκεντρο την σημασία της τουρκικής αγοράς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η πρωτοβουλία της περιφέρειας να τιμήσει τον Τούρκο επιχειρηματία, Ραχμί Κοτς, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί στενούς δεσμούς με την Μυτιλήνη. Πέρα από την κατοικία που διατηρεί στο Πέραμα της Λέσβου, ο Ραχμί Κοτς έχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της συμμετοχής του στην κοινοπραξία με την FF Group για τη μαρίνα Μυτιλήνης. Τα σχέδιά του δεν σταματούν εκεί, καθώς έχει αποκτήσει σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή, τις οποίες σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω.
Ο ρόλος-κλειδί του προγράμματος visa express
Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, η άνοδος δεν αφορά αποκλειστικά την Μυτιλήνη αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου φέτος ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 500 χιλιάδες. Οι τουρίστες από την γειτονική χώρα επισκέπτονται τα νησιά αυτά όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η μικρή απόσταση. Για παράδειγμα, η Μυτιλήνη απέχει μόλις 45 λεπτά με το καραβάκι από το Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτι που διευκολύνει τις συχνές επισκέψεις. Πρόκειται, μάλιστα, κυρίως για νέους μέχρι 35 ετών, οι οποίοι ξοδεύουν αρκετά χρήματα, δίνοντας μια σημαντική ένεση στις τοπικές οικονομίες.
Καθοριστικό ρόλο στην δυναμική αύξηση της επισκεψιμότητας που έχει σημειωθεί φέτος έπαιξε η εφαρμογή του προγράμματος visa express για Τούρκους πολίτες, που ξεκίνησε να ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο για 10 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος και η Λέρος. Θυμίζουμε ότι ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για τη χορήγηση τουριστικής βίζας διάρκειας 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες. Το κόστος της βίζας ανέρχεται σε 60 ευρώ και μπορεί να εκδοθεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Χορηγείται με ειδική σφραγίδα στο διαβατήριο του επισκέπτη, ο οποίος όμως δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει σε άλλον προορισμό εκτός Ελλάδας.