To 2022, για πρώτη φορά, θεσπίστηκε στο νησί του Ομήρου, στη μυροβόλο Χίο, το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού και ΕΟΤ.
«Χίος! Ακόμα και το όνομά της ακούγεται αρωματικό». (Πιέρ Ογκυστέν ντε Γκυ – Περιηγητής 18ου αι.).
Χίος. Τόπος ευλογημένος. Τόπος αγέρωχος. Ανέπαφος στο πέρασμα του χρόνου. Μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινοι ανεμόμυλοι, όμορφα χωριά με υποδειγματική αρχιτεκτονική γεμάτα τριαντάφυλλα, αρχοντόσπιτα με περιβόλια που μοσχοβολάνε, καπετανόσπιτα και μοναδικές άγριες παραλίες. Γη, που μοιράζει απλόχερα τους θησαυρούς της: την πολύτιμη μαστίχα αλλά και τους μυρωδάτους ζουμερούς καρπούς των οπωροφόρων δέντρων της. Γη πολυμορφική και απρόβλεπτη, ποτισμένη από το μόχθο των γνήσιων ανθρώπων της αλλά και την αναλλοίωτη αγάπη των ξακουστών ναυτικών της. Άνθρωποι φιλόξενοι, χαμογελαστοί, περήφανοι για το νησί τους, την μοναδική Χίο, την αρχόντισσα του Βορείου Αιγαίου.
Με οδηγό την Τέχνη, στο πρώτο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, έγινε μια αναδρομή στην ιστορία και στον Πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Στόχος του Φεστιβάλ ήταν να αναδειχθούν και να προβληθούν οι ομορφιές του νησιού και τα μοναδικά, στον κόσμο, αρχιτεκτονικά της μνημεία.
Το Φεστιβάλ, περιλάμβανε μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό είχαν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και – καθ’ υπέρβαση – να ενώσουν εποχές, τοπία, μνήμες με τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης είχε δηλώσει:
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πολλή χαρά, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ.
Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προβάλουν τον μοναδικό πολιτισμό και χαρακτήρα της Χίου όπως διαμορφώθηκε μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική περίοδο, τον Μεσαίωνα.
Ευχαριστούμε τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, δημιουργούς, ιστορικούς, που συμβάλουν τα μέγιστα για την υλοποίηση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου και περιμένουμε όλους, κατοίκους και επισκέπτες του πανέμορφου νησιού, να «ταξιδέψουμε» σε άλλες εποχές να δουν και να μάθουν πως «γεννήθηκαν» ιστορίες και μύθοι του νησιού, που διαδραματίστηκαν βασικά κομμάτια της ιστορίας του.
Μελετώντας το παρελθόν, φωτίζουμε το σήμερα και δημιουργούμε μία καινούργια εποχή, που θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατείλει στην Χίο και στα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
| Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου | Πλατεία του Κάστρου της Χίου 8.00μμ
Στο Κάστρο της Χίου πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση, ένα installation, που ζωντάνεψε μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής».
Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η θάλασσα, ο έρωτας, η γυναίκα κι ο θάνατος ήταν η έμπνευσή μας, δοσμένη μέσα από την λαϊκή δημοτική ποίηση του νησιού, καθώς κι από την ποίηση των: Πορφύρα, Λειβαδίτη, Πολέμη, Βιγιόν, Χριστιανόπουλο, Δημουλά, Ρίλκε, Βάρναλη».
Την εικαστική επιμέλεια υπέγραφε ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους, ενδυματολόγους και ζωγράφους της χώρας μας, ο Γιάννης Μετζικώφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοστούμια που είχε φιλοτεχνήσει και τα οποία παρουσιάστηκαν στην βραδιά φορεμένα από εθελοντές Χιώτισσες και Χιώτες, είχαν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο.
Τις μουσικές επιλογές επιμελείθηκε ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη και μουσικός παραγωγός της ΕΡΑ.
Η εκδήλωση έκλεισε με το οπερατικό συγκρότημα, OPERATICAL, που ερμήνευσε λυρικά τραγούδια.
Την βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού.
Η κινησιολογική επιμέλεια και η χορογραφία ήταν της Μαργαρίτας Καμαράτου, ο φωτισμός και ήχος του Σαράντου Κωστίδη.
Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Γεωργία Μαρινάκου και Μαριάννα Μαυριανού.
Ακούγονταν οι ηθοποιοί: Αντώνης Λουδάρος και Λεωνίδας Κουλουρής.
Χόρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σχολής Χορού D’ Art Point Dances port and Anti-gravity Academy.
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο studio «ZORBAS».
Την εμφάνιση της Κατερίνας Γερονικολού, είχε επιμεληθεί ο οίκος μόδας «Laskaris Couture»
Ευχαριστούμε θερμά τους Χιώτες εθελοντές που έλαβαν μέρος στην παράσταση γιατί χωρίς εκείνους δε θα ήταν εφικτή η υλοποίηση της.
| Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου | Ολύμποι 11.00π.μ.
| Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου | Μεστά 19.30μ.μ.
| Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου | Μεστά 11.00π.μ.
Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου πρωταγωνίστησαν τα μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικά καστροχώρια: Ολύμποι και Μεστά, όπου ξεπήδησαν στα σοκάκια τους ιππότες, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί. Στην πλατεία τόσο των Ολύμπων όσο και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas μας μετέφερε στο Μεσαίωνα με μια παράσταση ξεχωριστή, με έναν διασκεδαστικό τρόπο για μικρούς και μεγάλους.
Ευγενική συμμετοχή στην εκδήλωση είχε η παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.
| Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου | Μεστά 20:30μ.μ.
Στην πλατεία του χωριού στα Μεστά έγινε παραδοσιακό γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
| Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου | Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” 19:00μ.μ.
Στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” εγκαινιάστηκε η έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρι Σίβρη.
Επίσης δόθηκαν διαλέξεις του σκηνογράφου, ενδυματολόγου και ζωγράφου Γιάννη Μετζικώφ καθώς και του ιστορικού Μανώλη Βουρνούς με θέμα «Η Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο».
| Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου | Νένητα, Βοτανικός κήπος του Αιγαίου 21:00μ.μ.
Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ η Βορειοαιγαιοπελαγίτισσα Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγούδησε στο Βοτανικό κήπο Νενήτων, σημείο συμβολικό με θέα όλη την Χίο και όλο το Αιγαίο σε μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, με μεγάλη και σπουδαία διαδρομή, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την κρυστάλλινη φωνή, «η σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας» όπως την αναφέρουν οι New York Times, έδωσε μια μοναδική συναυλία στον Βοτανικό κήπο του Αιγαίου, στο χωριό Νένητα, σημείο συμβολικό με θέα την Χίο και όλο το Αιγαίο.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που πρωταγωνιστεί στην μουσική σκηνή της χώρας μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχει ένα ζηλευτό ρεπερτόριο με δεκάδες επιτυχίες, έχει ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο με την μουσική και τα τραγούδια της, έχει εμφανιστεί σε εμβληματικούς χώρους εντός κι εκτός συνόρων, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές αλλά κι ερμηνευτές, έχοντας μια τεράστια ερμηνευτική γκάμα που της επιτρέπει να κινείται με μεγάλη άνεση από την ποπ, στο λαϊκό, από την τζαζ στο ρεμπέτικο, έλκει την καταγωγή της από το Βόρειο Αιγαίο.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ
- NEW YORK COLLEGE
- EUROBANK
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
- ANGELINA MANNEQUINS I SHOPFITTING
- ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
- ΜΠΥΡΑ ΧΙΟΥ
- BLUE STAR FERRIES -HELLENIC SEAWAYS
- BILLY’S RENTA A CAR OR A MOTOR BIKE
- ANAKYKΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ