Xαιρετισμός του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη στην εκδήλωση της 10ης Ιουλίου για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην πολλαπλή σημασία του Φεστιβάλ και στην ιστορία της Χίου:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι
«Η κα Σκορδά ξεκίνησε την ομιλία της με το όνομα Χίος. Θα τη μιμηθώ.
Χίος η Ναυτοκράτειρα. Χίος η Ναυτοκρατούσα. Χίος κατά τον Όμηρο η θαλασσοηγέτης κατά το αιθερογηγέρτης του Ομήρου. Χίος η Αγιογεννήτωρ, όπως την αποκάλεσε ο Μητροπολίτης Μάρκος σε ομιλία του, μαζί με άλλα ονόματα που είχε σε ένα συνταρακτικό κατάλογο.
Χίος του Διαφωτισμού.
Χίος του Δημοτικισμού αναφέρομαι στο Ψυχάρη.
Χίος της μεγάλης Γενοκτονίας λόγω της σφαγής της Χίου το 1822.
Χίος της Ευρωποηγέρσεως λόγω της έγερσης των Ευρωπαίων μετά τη σφαγή της Χίου.
Χίος του Βίκτωρος Ουγκώ. Το ποίημα το περίφημο για τον Χιωτόπουλο που λέει: «βόλια , μπαρούτι θέλω …να.»
Χίος του Ντελακρουά όπως ανέφερε η κα Σκορδά.
Χίος η Μεσαιωνική
Χίος της Νέας Μονής
Χίος της Αγίας Μαρκέλας
Χίος του Αγίου Γάλακτος
Χίος του Εμποριού με τα 10 αρχαιολογικά στρώματα επάλληλα από τη Μινωική εποχή. Και στην Ισπανία ακόμα υπάρχει Εμποριό. Αλλά και του Εμπορίου. Χίος των Εθνικών Ευεργετών. Χίος της ΝΑΣΑ. Χίος των Ολυμπιονικών. Χίος του Αβδελιώδ, του Θαλασσινού και της Μανέ. Χίος του Εφοπλισμού. Χίος του Ναυταθλητισμού. Χίος του Οίνου. Ο Οινοπίων είναι ο πρώτος που εισήγαγε την καλλιέργεια οίνου. Εξ άλλου και το όνομα του παρακείμενου νησιού Οινούσσες, στον Οίνο παραπέμπει. Χίος του καμπίου αρχιτεκτονισμού. Χίος του μοναδικού Κέντρου Ερεύνης της Μαστίχας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Αλλά και Χίος η Οφιούσα. Χίος η Πιτυούσα. Χίος η Αριούσα. Χίος η Αιθάλη. Χίος η Αρεθούσα.
Ετυμολογικά το όνομα Χίος κατά τον Όμηρο το προελληνικό όνομα ήταν Κίος ή Κέο.
Κατά τους μύθους η Χιόνη ήταν νύμφη κόρη του Οινοπίωνα. Χίος ακόμα ήταν υιός του Ποσειδώνα που ήταν στη Χίο.
Κατά τον Ισίδωρο, η Ασσύριοι, αποκαλούσαν Χία τη μαστίχα. Πιθανόν να έλκει από εκεί το όνομα. Ο Γεωγράφος Ντάπερ του 17 αιώνα λέει ότι στην Ασσυραϊκή Χία είναι ο όφις. Εξού και το Οφιούσα. Όλα αυτά είναι ονόματα που αποδίδονται στη Χίο. Τη Χίο που είναι το 5ο νησί σε έκταση της Ελληνικής Πολυνησίας, με 51.000 κατοίκους και 842 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελεί βασική συνιστώσα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνει τη Χίο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τα Αντίψαρα και βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από την απέναντι Ιωνική γη.
Γενέτειρα: του Ομήρου, ασχέτως αν 7 πόλεις ερίζουν για την καταγωγή. Εμείς θεωρούμε ότι είναι από τη Χίο, έχουμε και την Δασκαλόπετρα. Του Οινοπίδη, του Μαθηματικού και Αστρονόμου. Του Αργέντη του Νεομάρτυρος του 15ου αιώνα. Ακόμα και του Αργέντη του συναγωνιστή του Ρήγα και ομοϊδεάτη. Μία σειρά Πατριαρχών της Κωνσταντινουπόλεως, έλκουν τη καταγωγή από το περίφημο αυτό νησί. Του Αμάντου του Βυζαντινολόγου και Ακαδημαϊκού. Του Γιάγκου Πεσματζόγλου του Χρηματιστή και Τραπεζίτη και εσχάτως πολιτικού. Του Διοδώρου άλλου Πατριάρχου των Ιεροσολύμων. Γενέτειρα του Θεοδωράκη και του Αντρέα Παπανδρέου. Τι σημαίνει αυτό? Εκεί πήρε τις πρώτες μυρωδιές του αέρα. Άρα κάτι πήρε από αυτό το νησί. Του Ανδρέα Συγγρού. Του Εμμανουήλ Ροΐδη. Του Αδαμάντιου Κοραή. Του Συγγρού. Του Θεοτοκά. Του Κριμιζή. Γι’ αυτό κι εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρήσαμε ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη διάρκεια της θητείας είναι να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ. Πέρυσι κάναμε ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ δεδομένου ότι τα τοπία τα Μεσαιωνικά της Χίου είναι ανυπέρβλητα. Πέρυσι κάναμε το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ και φέτος στις αρχές Σεπτέμβρη πρόκειται να κάνουμε το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ και είστε προσκεκλημένοι. Θα έχουμε διαπρεπέστατους Καλλιτέχνες και Λογίους. Και γι’ αυτό το Φεστιβάλ χρωστάω πολλά στη γυναίκα μου, την ευχαριστώ πολύ.»